Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΤ.ΥΠ. ΓΙΑ ΤΟ 2Ο2Ο


                                                                                                                                  Αθήνα 19 Δεκεμβρίου 2019
                                                                                                                                                                    Α.Π. 1347                                                                                          
                                                                                   
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

για τον Προϋπολογισμό Κτ.Υπ. 2020
         


Στη τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός για το 2020 με μόνη αρνητική ψήφο αυτή της εκπροσώπου των εργαζομένων. Πρόκειται για ένα ακόμα απαράδεκτο προϋπολογισμό που δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στις πραγματικές και πολύ σημαντικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου σε δημόσια κτίρια με προτεραιότητα στα σχολεία, στα νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας, πρόνοιας, δικαιοσύνης κ.ά. Θα έπρεπε τα κρατικά κονδύλια που θα διατεθούν να είναι τουλάχιστον διπλάσια από τα προϋπολογισμένα, καθώς τα τελευταία χρόνια αυτά έχουν μειωθεί δραματικά παρά τις σημαντικότατες ανάγκες. Πόσο δε μάλλον που η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια και μπήκαμε στην «ανάπτυξη». 

Αξιοσημείωτο είναι ότι, την ίδια ώρα που ο προϋπολογισμός έχει δραματικά μειωμένα κρατικά κονδύλια για έργα (περίπου 33 εκατομμύρια συνολικά), από την άλλη προβλέπει 12 εκατομμύρια για να προχωρήσει το απάνθρωπο πρόγραμμα που θα γεμίσει τη χώρα με προκατ νηπιαγωγεία, πάνω από 21 εκατομμύρια για ενοίκια σε Συμπράξεις Δημόσιου με Ιδιωτικό τομέα-ΣΔΙΤ (18 εκατ. για 24 σχολεία και 3,5 εκατ. για 6 πυροσβεστικούς σταθμούς), καθώς και 62 εκατομμύρια για αποπληρωμή «δανειακών υποχρεώσεων» στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων-Ε.Τ.Επ. Δηλαδή από τα συνολικά 136,5 εκατομμύρια του προϋπολογισμού 2020, μόνο το ¼ δηλ. 33 θα πάνε για έργα, ενώ όλα τα άλλα θα πάνε για αποπληρωμή δανείων στην Ε.Τ.Επ., για ενοίκια σε ΣΔΙΤ και για προκατ νηπιαγωγεία !!! Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι στον αντίστοιχο «μνημονιακό» προϋπολογισμό του 2015 τα κονδύλια μόνο για έργα παιδείας και υγείας ήταν πάνω από 150 εκατομμύρια, ενώ σε αυτόν του 2019 δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά είχαν «πέσει» στα 60 εκατομμύρια και τώρα … σχεδόν στα μισά !! 

Επισημαίνουμε ακόμα ότι, στον Προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμία αναφορά ή κονδύλι για επανέναρξη των Προσεισμικών ελέγχων, ούτε βέβαια για επισκευές ζημιών από το σεισμό της 7ης Ιούλη και άλλες έκτακτες ανάγκες. 

Τέλος όσον αφορά στα κονδύλια για μισθολογικές και μη «παροχές» στους εργαζόμενους, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την εγκεκριμένη Συλλογική σύμβαση του 2020, αλλά ούτε και για τη μισθοδοσία των μηχανικών που ζητάμε και πρέπει να έρθουν επειγόντως είτε με μετατάξεις είτε με προσλήψεις. Και δεν φτάνουν αυτά, αλλά ακόμα και «ίδια έσοδα» από μισθώματα ακινήτων, τόκους, ακόμα και περικοπές από τους μισθούς των εργαζομένων (για απεργίες, ασθένειες, ώρες από καθυστερήσεις κ.ά.) χρησιμοποιούνται για να «μπαλώσουν» χρηματοδοτικά κενά του απαράδεκτου αυτού προϋπολογισμού που και πάλι έχει έλλειμμα 1 εκατομμύριο !! 

Με βάση όσα προαναφέραμε και με δεδομένο ότι, ο προϋπολογισμός αυτός είχε προεγκριθεί από το εποπτεύον υπουργείο και εντάσσεται στα ασφυκτικά και απαράδεκτα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού, γίνεται προφανές ότι η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται δεν αφορά σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους και τις οικογένειές μας που παραμένουμε τα συνήθη «υποζύγια» μιας καθόλα άδικης πολιτικής που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Το Δ.Σ. του Σωματείου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου