Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

ΛΑΣΠΗ, ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ !


Συνεχίζεται η επίθεση λάσπης και συκοφαντίας από ορισμένα μέσα "ενημέρωσης" για τους εργαζόμενους της Κτ.Υπ. Μάλιστα φρόντισαν επιμελώς να "κόψουν" τις δηλώσεις του προέδρου και μελών του ΔΣ του Σωματείου, δηλώσεις που οι ίδιοι ήρθαν να πάρουν, αλλά μετά τις "εξαφάνισαν". 
Παραθέτουμε και πάλι ορισμένες εμπεριστατωμένες απαντήσεις που ήδη έχουμε δώσει για όσους ενδιαφέρονται πράγματι για την αλήθεια.

                                                     

                                                                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ
σε δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος»

Στο «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «Μονιμοποιούν αποθηκάριους χωρίς να υπάρχουν αποθήκες» στο οποίο με λίγα λόγια αναπαράγεται ως «σκάνδαλο» ότι επιστρέφουν στην εταιρεία εργαζόμενοι που ήταν με 4ετείς συμβάσεις και είχαν απολυθεί τα προηγούμενα χρόνια στα πλαίσια των Μνημονίων Επαναλαμβάνουμε επιγραμματικά –για όσους θέλουν να ακούσουν- τα εξής:
Είναι απαράδεκτο να «φορτώνουν» στους εργαζόμενους τις εκάστοτε Μνημονιακές πολιτικές και αποφάσεις κυβερνήσεων και Διοικήσεων που επέβαλλαν συγχώνευση-συρρίκνωση, απαξίωση και ιδιωτικοποίηση Δημόσιων φορέων και βέβαια απολύσεις. Προκλητικά παραδείγματα αυτής της τακτικής είναι ότι, η προηγούμενη κυβέρνηση και η Διοίκηση της Κτ.Υπ. επέλεξαν να απολύσουν δεκάδες μηχανικούς και άλλες ειδικότητες -όπως οι αποθηκάριοι- και στη συνέχεια με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού, προχώρησαν σε απευθείας αναθέσεις όπως αυτή για Πρωτοβάθμιο προσεισμικό σε σχολεία της Β. Ελλάδας ύψους 615.000 € και συμβάσεις όπως αυτή για 3 χρόνια και περίπου 3 εκατομμύρια για αποθήκευση και μεταφορά εξοπλισμού (αυτό που αναφέρεται στο άρθρο ως «σύγχρονες μέθοδοι logistics”). Αλήθεια αυτό εννοείται στο άρθρο με τη φράση «εξοικονόμηση δαπανών με τη συγχώνευση» ;
Οι Κτιριακές Υποδομές προέκυψαν από την όπως-όπως Μνημονιακή συγχώνευση-συγκόλληση ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο νέος φορέας να μείνει ξαφνικά με το μισό προσωπικό (εφεδρεία, απολύσεις, συνταξιοδοτήσεις) και από την άλλη κάποιες ειδικότητες να πλεονάζουν και να πρέπει να αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Και αυτά την ίδια ώρα που ο νέος φορέας έχει πλέον την ευθύνη για όλα τα δημόσια κτίρια !!
Για τους παραπάνω λόγους είναι απόλυτα σωστή και αναγκαία η επιστροφή των συναδέλφων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, ΤΕ δομικών έργων κ.ά.) οι οποίοι συμμετείχαν πριν απολυθούν στο τρέχον έργο (μελέτη, κατασκευή, εξοπλισμό κ.λπ.), αλλά και στα προγράμματα Προσεισμικού ελέγχου τα οποία από τότε σχεδόν σταμάτησαν. Σε αυτό συνεισέφεραν και οι σχεδιαστές μελετών έργων (και όχι υπολογιστών όπως κακώς υπονοείτε), οι οποίοι και προφανώς είναι απαραίτητοι στο μοναδικό τεχνικό φορέα του κράτους για όλα τα Δημόσια κτίρια της χώρας.
Εκτιμάμε λοιπόν ότι, οι βασικοί λόγοι που ο υπουργός αποδέχτηκε την τροπολογία του ΚΚΕ -την οποία ψήφισαν και άλλα κόμματα-  είναι από τη μία η αποκατάσταση της αδικίας να χαρακτηρίζονται ως «ορισμένου χρόνου» συμβασιούχοι με 4ετείς συμβάσεις και να απολύονται για αυτό το λόγο –με βάση το γράμμα και όχι τη ουσία του νόμου- και από την άλλη η πραγματική ανάγκη οι Κτιριακές Υποδομές να ασκήσουν ουσιαστικά το ρόλο τους ως ο μόνος τεχνικός κατασκευαστικός φορέας του Δημοσίου, ειδικότερα δε να ξαναρχίσουν με ταχύτατους ρυθμούς τα προγράμματα προσεισμικού ελέγχου όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και στα νοσοκομεία, στα δικαστήρια και άλλα δημόσια κτίρια, σε μία περιοχή και μία περίοδο υψηλής σεισμικότητας. Σε αυτά τα πλαίσια βέβαια θα πρέπει να επανέλθουν στο φορέα και υπηρεσίες όπως η αποθήκευση του εξοπλισμού, που ασφαλώς μπορεί να φέρει σε πέρας με δικά του μέσα και προσωπικό και με προφανώς χαμηλότερο κόστος.
     Σε κάθε περίπτωση το σημαντικό κοινωφελές έργο και υπηρεσίες της Κτ.Υπ. δεν πρέπει να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης και ιδιωτικοποίησης στα πλαίσια του Υπερταμείου. Σαν εργαζόμενοι αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση, αναδιοργάνωση, ενίσχυση και διεύρυνση του Δημόσιου χαρακτήρα, των αρμοδιοτήτων και του έργου του φορέα, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις σημαντικές κοινωνικές ανάγκες, για Δημόσια, Δωρεάν, Σύγχρονα & Ασφαλή Σχολεία, Νοσοκομεία και άλλα Δημόσια κτίρια. Άραγε ποιος και γιατί αντιτίθεται σε αυτή την αναγκαιότητα ;

                      Το Δ.Σ. του Σωματείου                                  19 Ιανουαυαρίου 2017  Αρ. Πρωτ. 1056

---------------------------------------------------------------------------------------------

Αθήνα 5 -12-2016   ΑΠ 1045

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ
σε δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής»

Στην χθεσινή «Καθημερινή της Κυριακής» δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «Προσλήψεις σε οργανισμό χωρίς … λόγο» και υπότιτλο «Έχει 330 – Παίρνει 220 – Μπορεί και με 80». Το άρθρο έχει ως «πηγή πληροφόρησης» τον πρώην αντιπρόεδρο της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» κ. Αθανασόπουλο και με λίγα λόγια αναφέρει ότι η εταιρεία δεν έχει λόγο ύπαρξης άρα είναι «σκάνδαλο» ότι επιστρέφουν σε αυτήν με τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και άλλοι εργαζόμενοι, που είχαν απολυθεί τα προηγούμενα χρόνια. Υπό άλλες συνθήκες δεν θα άξιζε τον κόπο να εξηγήσουμε γιατί είναι αφερέγγυα «πηγή πληροφόρησης» ο κ. Αθανασόπουλος που συνδιοικούσε για μία τουλάχιστο τριετία την εταιρεία και εκτελούσε πειθήνια τα Μνημόνια που επέβαλαν «τυφλές» απολύσεις, απαξίωση Δημόσιων φορέων και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ έχει μεγάλο μέρος ευθύνης για πολλά που επικαλείται (π.χ. την τραγική για την Ελληνική κοινότητα του Μονάχου απώλεια του οικοπέδου στο οποίο θα χτιζόταν σχολείο). Όμως απαντάμε, επειδή χρειάζεται να αποκαλυφθούν οι εξόφθαλμες ανακρίβειες και τα ψέματα με τα οποία η «πηγή» επιχειρεί να διαμορφώσει ένα υποτιθέμενο «σκάνδαλο».

 1. Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν είναι λιγότεροι από 150 καθώς ήδη 70 εργάζονται στην εταιρεία. Περίπου το 70% εξ αυτών είναι τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, κ.ά.) οι οποίοι συμμετείχαν πριν απολυθούν στα προγράμματα Προσεισμικού ελέγχου, τα οποία από τότε σχεδόν σταμάτησαν. Παράλληλα βέβαια συμμετείχαν στο τρέχον έργο και στα προγράμματα ΕΣΠΑ και Ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων.
 2. Είναι ανάξιο απάντησης ότι οι Κτιριακές Υποδομές δεν έχουν έργο και ρόλο και σαν Σωματείο έχουμε ήδη στείλει από  την αρχή της σχολικής χρονιάς δελτίο τύπου (σας το επισυνάπτουμε) με τα έργα και τις υπηρεσίες που παρείχαμε σε συνθήκες πολύ δύσκολες. Παράλληλα προβάλλουμε ένα πλαίσιο αιτημάτων με βάση τις σημαντικές κοινωνικές ανάγκες, απαιτώντας την αναβάθμιση του Δημόσιου χαρακτήρα, των προτεραιοτήτων  και της λειτουργίας του φορέα.
 3. Οι Κτιριακές Υποδομές προέκυψαν από Μνημονιακή συγχώνευση ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ, και ενώ οι φορείς αυτοί απασχολούσαν πάνω από 600 εργαζόμενους (ΟΣΚ 400, ΘΕΜΙΣ 150, ΔΕΠΑΝΟΜ κά 50) βρέθηκε «ξαφνικά» η νέα εταιρεία με 330 !!. Και αυτό παρότι πλέον έχει την ευθύνη για όλα τα Δημόσια κτίρια (Σχολεία, Νοσοκομεία, Δικαστήρια κ.ά.). Με αυτά τα δεδομένα ασφαλώς και δεν επαρκούσε το προσωπικό, ιδιαίτερα δε το τεχνικό.
 4. Εκτιμάμε λοιπόν ότι, ένας βασικός λόγος που ο υπουργός αποδέχτηκε την Τροπολογία του ΚΚΕ την οποία ψήφισαν και άλλα κόμματα, είναι η πραγματική ανάγκη οι Κτιριακές Υποδομές να ασκήσουν με επάρκεια το ρόλο τους ως ο μόνος τεχνικός κατασκευαστικός φορέας του Δημοσίου, ειδικότερα δε να ξαναρχίσουν με ταχύτατους ρυθμούς τα προγράμματα προσεισμικού ελέγχου όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και στα νοσοκομεία, στα δικαστήρια και άλλα δημόσια κτίρια, σε μία περιοχή και μία περίοδο υψηλής σεισμικότητας. Βέβαια η «πηγή» του δημοσιεύματος δεν λέει κουβέντα για την απόφαση που είχε πάρει η προηγούμενη Διοίκηση της οποίας ήταν αντιπρόεδρος, με την οποία έδινεπάνω από 600.000 € με απευθείας ανάθεση σε ομάδα του  Δημοκρίτειου Ξάνθης για πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σχολείων της Β. Ελλάδας (και μάλιστα ονομάζοντας το πρόγραμμα «ερευνητικό»). Το θέμα έχει πάρει πλέον τη δικαστική οδό και το «πρόγραμμα» ανακλήθηκε, αλλά όπως φαίνεται ο κ. Αθανασόπουλος ακόμα δεν μπορεί να χωνέψει ότι πλέον οι Κτιριακές Υποδομές θα μπορούν  να φέρουν σε πέρα ένα τόσο επείγον ζωτικής σημασίας έργο, με το δικό τους εξειδικευμένο προσωπικό και σε σταθερή βάση.
 5. Σε κάθε περίπτωση ο φορέας επιτελεί σημαντικό δημόσιο κοινωφελές έργο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και ιδιωτικοποίησης στα πλαίσια του Υπερταμείου. Σαν εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι ιδιαίτερα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων που βιώνουμε, συγκρούονται δύο πολιτικές και στο πεδίο του ρόλου του Δημοσίου: Αυτή της ανάγκης αναβάθμισης, αναπροσανατολισμού να αναδιάρθρωσής του ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Και αυτή της συρρίκνωσης, υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης στο όνομα της «ανάπτυξης» για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Όμως σωστό είναι αυτή η αντιπαράθεση να γίνεται με πραγματικά στοιχεία και δεδομένα και όχι με αναξιόπιστες και εν πολλοίς υποκειμενικές «πηγές», που ενώ έχουν μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και είναι μέρος του προβλήματος, παρουσιάζονται σαν τιμητές και σταυροφόροι της κάθαρσης για να έχουν δέκα λεπτά δημοσιότητας.


    Για το Δ.Σ. του Σωματείου

                  Ο πρόεδρος                                          Ο γεν. γραμματέας
                Μανώλης  Δανδουλάκης                             Σάκης Παπαδόπουλος
                             6977-674562                                            6971900537

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου