Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

¨ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ..."


  ΣΩΜΑΤΕΙΟ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

στην εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.

Φαβιέρου  30 - Τ. Κ.  10438  Α Θ Η Ν Α – Τηλέφωνα : 210.5272443 –  210.5272299

                 6977 674562, 6978 900537- FAX: 210.5272489  e-mail: somateio@ktyp.gr

                                                                                                                                                                 Αθήνα 11/10/2019
                                                                                                                                                               Αρ. πρωτ. 1316
                                                                                   

Στου κουφού την πόρτα …

Το Σωματείο μας έχει κρούσει κατ΄επανάληψη «τον κώδωνα του κινδύνου» για την απαράδεκτη κατάσταση, το χάος και την ανευθυνο-υπευθυνότητα του επικρατούν στον κρατικό μηχανισμό σε σχέση με την ασφάλεια και την αντισεισμική προστασία των δημοσίων κτιρίων με πρώτα τα σχολεία, τα νοσοκομεία και όσα άλλα στεγάζουν χιλιάδες εργαζόμενους και επισκέπτες καθημερινά όπως δικαστήρια, υπουργεία κ.ά.
Σε πρόσφατη Ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κ.Κ.Ε., οι απαντήσεις των αρμοδίων, όσο κι αν προσπάθησαν να εξωραΐσουν την κατάσταση, είναι ενδεικτικές.  Στο απαντητικό έγγραφο  των ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (ΚΤ.ΥΠ.) το οποίο και επισυνάπτουμε, αναφέρεται με σαφήνεια ότι η νομοθεσία ορίζει τους Δήμους ως κύριους υπεύθυνους για την κατάσταση στα σχολικά κτίρια, τόσο για τις τρέχουσες συντηρήσεις και επισκευές, όσο και για τους μετασεισμικούς ελέγχους και τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Αν και μόνο αν για κάποιο εμπεριστατωμένο λόγο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στις Περιφέρειες που ανήκουν και κατόπιν αν και αυτές αδυνατούν να συνδράμουν τότε και μόνο τότε απευθύνονται στην ΚΤ.ΥΠ., η οποία έχει μόνο «συντρέχουσα» αρμοδιότητα που προκύπτει από τον ιδρυτικό της Νόμο.
      Ας δούμε τι έγινε στην πράξη μετά το σεισμό της 19ης Ιουλίου στην Αττική. Όλοι οι σεισμόπληκτοι Δήμοι και όχι μόνο, απευθύνθηκαν κατευθείαν στην ΚΤ.ΥΠ. δηλώνοντας αδυναμία να κάνουν αυτοί τους ελέγχους ! Η ΚΤ.ΥΠ. όντας πλέον αποδυναμωμένη σε μηχανικούς και επικαλούμενη μεγάλο φόρτο δουλειάς, τους κάλεσε –εγγράφως μάλιστα- να ακολουθήσουν την εξής «διαδικασία» : Να κάνουν ένα πρώτο οπτικό έλεγχο οι … Διευθυντές των σχολείων !!  Ό,που έκριναν οι Διευθυντές κάλεσαν τους μηχανικούς του Δήμου και ό,που αυτοί έκριναν, κάλεσαν την ΚΤ.ΥΠ. Με αυτή λοιπόν τη  «διαδικασία» οι μηχανικοί της ΚΤ.ΥΠ. έλεγξαν τελικά 355 σχολεία εκ των οποίων τα 164 -δηλαδή σχεδόν τα μισά-  βρέθηκαν με βλάβες! Από αυτά τα 29 –δηλαδή το 8%- είχαν τόσο σοβαρές βλάβες που εκκενώθηκαν! Συνεπώς από τα συνολικά 3080 σχολεία, μηχανικοί των Δήμων και της ΚΤ.ΥΠ. πήγαν μόνο στα 909 ! Τα υπόλοιπα τα έλεγξαν … οι Διευθυντές τους !! Και από πάνω εκτιμούν ότι, οι Προσεισμικοί έλεγχοι δεν είναι και απαραίτητοι επειδή γίνονται συχνά σεισμοί, άρα ….και μετασεισμικοί έλεγχοι !!  Εξίσου απαράδεκτο είναι να αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα για να εφησυχάσουν τον κόσμο, δηλώνοντας και εγγράφως ότι από τα 3080 σχολεία μόνο το 1% είχε βλάβες (το είπε και ο Διευθύνων σύμβουλος της ΚΤ.ΥΠ. στο Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής μπροστά στην Ανώτατη Συνομοσπονδία και δεκάδες Συλλόγους Γονέων).                      Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η ΚΤ.ΥΠ. έχει εικόνα μόνο για τα 355 σχολεία που έκανε ελέγχους και με βάση αυτούς, σχεδόν τα μισά σχολεία είχαν βλάβες και το 8% εκκενώθηκαν λόγω σοβαρών βλαβών !
Το ζήτημα είναι ότι, βρισκόμαστε σε μία περιοχή και μία περίοδο έντονης σεισμικότητας και το κράτος αντί να αναλάβει την ευθύνη και να πάρει τα αναγκαία μέτρα, κρύβει το πρόβλημα «κάτω από το χαλί» και «ρίχνει το μπαλάκι» στους Δήμους ενώ γνωρίζει ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και μετά το σεισμό της 19ης Ιουλίου.  Την ίδια ώρα κρατούν αποδυναμωμένη και με «συντρέχουσα αρμοδιότητα» την ΚΤΥΠ, ενώ ουσιαστικά στην πράξη είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και να αντεπεξέλθει στις ανάγκες τόσο προσεισμικά όσο και μετασεισμικά, αρκεί να ενισχυθεί σε αρμοδιότητες, χρηματοδότηση και μηχανικούς.  Από τα στοιχεία που προαναφέραμε φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ΚΤ.ΥΠ. με λιγότερους από 50 Μηχανικούς(ΠΕ και ΤΕ) όλων των ειδικοτήτων, έκανε μετασεισμικούς ελέγχους σε 355 σχολεία των σεισμόπληκτων δήμων και (με υπουργική εντολή;) σε δεκάδες άλλα, σε  34 μεγάλα νοσοκομεία και σε κτίρια δικαστηρίων και υπουργείων ! Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έβαλε στο σχεδιασμό της την ΚΤ.ΥΠ. παρότι δεν το προβλέπει η νομοθεσία και χωρίς να υπολογίζει τη μεγάλη αποδυνάμωσή της σε μηχανικούς και την κατάργηση του τομέα ελέγχων και εκτάκτων αναγκών.
 Στο εξίσου κρίσιμο ερώτημα του Κ.Κ.Ε. «Ποιος έχει την εποπτεία και τον έλεγχο αν οι επισκευές που απαιτούνται μετά τους μετασεισμικούς ελέγχους γίνονται και γίνονται σωστά (αρκετές απαιτούν εξειδικευμένα συνεργεία και υλικά) η απάντηση είναι αποκαλυπτική.    Το «καλώς έχειν» των επισκευαστικών εργασιών που γίνονται, δίδεται από τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων και ενέχει θέση επιβεβαίωσης καταλληλότητας για την ασφαλή λειτουργία του σχολείου. Όμως στο ερώτημα του ΚΚΕ «Ποιες είναι οι αιτίες των βλαβών που βρέθηκαν στους ελέγχους που έγιναν απαντούν ότι στη μεγάλη πλειονότητα δεν οφείλονται στον πρόσφατο σεισμό, αλλά  είτε σε ελλιπή συντήρηση είτε σε αστοχία σε επισκευές από παλιότερους σεισμούς !!  Επίσης στο ερώτημα για 100 εκθέσεις αυτοψιών που είχαν σταλεί στους Δήμους μετά το σεισμό του 1999 και αφορούσαν σοβαρές ζημιές σε σχολεία, η ΚΤΥΠ απαντά ότι …. διεξάγεται έλεγχος στο αρχείο της, αλλά έτσι κι αλλιώς την αποκλειστική ευθύνη έχουν οι οικείες υπηρεσίες δόμησης των Δήμων (ΥΔΟΜ) στις οποίες και στέλνονται οι Εκθέσεις.
Από όλα όσα προαναφέραμε είναι προφανές ότι, το κράτος θα πρέπει να έχει την ευθύνη και την εποπτεία για τους ελέγχους και τις επισκευές και όχι να μεταφέρει στους Δήμους και τις Περιφέρειες μία ευθύνη που εκ των πραγμάτων δεν πρέπει και δεν μπορούν να αναλάβουν. Μία ευθύνη που αφορά στην υγεία και ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ των οποίων των παιδιών μας. Μία ευθύνη που πρέπει να παρέχεται ισότιμα σε όλους με ευθύνη του κράτους και δεν μπορεί να είναι πολλών ταχυτήτων και επιπέδων, ανάλογα με τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες και υποδομές κάθε Δήμου ή Περιφέρειας.  Όπως επίσης θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτο και εκ του πονηρού να μην παίρνονται μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αναφέρονται ευθέως στο απαντητικό έγγραφο της ΚΤ.ΥΠ. όπως ότι, η διενέργεια Προσεισμικών ελέγχων απαιτεί πολλαπλάσιο από το υφιστάμενο τεχνικό προσωπικό ή ότι δευτεροβάθμιους ελέγχους μπορούν να κάνουν μόνο εξειδικευμένα ιδιωτικά γραφεία
Ως εργαζόμενοι στην ΚΤΥΠ, ως γονείς και ως χρήστες των δημοσίων κτιρίων, για πολλοστή φορά «κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου» που θα έπρεπε ήδη να έχουν ακούσει οι κυβερνώντες μετά την εμπειρία του σεισμού της 19ης Ιουλίου, αλλά και την  έντονη σεισμική δραστηριότητα του τελευταίου διαστήματος. Πρέπει άμεσα το κράτος να σταματήσει τη διάχυση ευθυνών και να αναλάβει με νομοθετική ρύθμιση και ουσιαστικά μέτρα την ευθύνη της εποπτείας, των ελέγχων και των αναγκαίων επισκευών για όλα τα δημόσια κτίρια με πρώτα τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλα σημαντικά δημόσια κτίρια.  

ΩΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ  ΣΤΙΣ  ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ  ΥΠΟΔΟΜΕΣ  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1.   Θεσμική κατοχύρωση της ΚΤΥΠ ως του κατεξοχήν αρμόδιου τεχνικού κατασκευαστικού φορέα του κράτους για τις δημόσιες κτιριακές υποδομές με προτεραιότητα στις υποδομές Παιδείας, Υγείας-Πρόνοιας  και Δικαιοσύνης.
2.   Ενίσχυση σε χρηματοδότηση και σε μηχανικούς των αναγκαίων ειδικοτήτων.
3.   Αναδιάρθρωση του φορέα και βελτίωση της λειτουργίας του, ώστε να ξαναρχίσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι Προσεισμικοί έλεγχοι, να επιταχυνθούν και να γίνουν όπως πρέπει οι επισκευές στα σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια που βρέθηκαν βλάβες, αλλά και να υπάρχει επάρκεια, ετοιμότητα και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση εκτάκτων γεγονότων. Παράλληλα να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί ένα γενναίο πρόγραμμα κατασκευής σύγχρονων και ασφαλών σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων στην Παιδεία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη και αλλού με βάση τις ανάγκες.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Ο πρόεδρος                                                                Ο γεν. γραμματέας
          Μ. Δανδουλάκης                                                                   Σ. Παπαδόπουλος

           (6977-674562)                                                                     (6971-900537)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου