Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ, ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ "ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε."                                          
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.
Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Διασφάλιση της αποκλειστικής ευθύνης του Κράτους για την καθολική και ισότιμη παροχή Δημόσιων, δωρεάν, Σύγχρονων και Ασφαλών Σχολικών κτιρίων, νοσοκομείων, δικαστικών και άλλων δημοσίων κτιρίων, καθώς και των θέσεων εργασίας και των άλλων εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” (ΚΤΥΠ ΑΕ).

Η εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” (ΚΤΥΠ ΑΕ), που προήλθε από την συγχώνευση-συγκόλληση των εταιρειών Ο.Σ.Κ. Α.Ε., ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε., Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε., τεχν.ΚΕΔ, είναι ο μοναδικός συγκροτημένος τεχνικός φορέας του Κράτους για τις δημόσιες κτιριακές υποδομές της χώρας (σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, κ.ά.). Μέσω της ΚΤΥΠ διασφαλίζεται η ευθύνη του κράτους για την καθολική και ισότιμη παροχή Δημόσιων, δωρεάν, σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, νοσοκομείων, δικαστικών και άλλων Δημοσίων κτιρίων. Μάλιστα στην ιδιοκτησία της βρίσκονται τουλάχιστον 2000 λειτουργούντα σχολεία και περίπου 150 οικόπεδα χαρακτηρισμένα για κατασκευή σχολείων. Με την ένταξη της εταιρείας ΚΤΥΠ Α.Ε. στο λεγόμενο Υπερταμείο, ιδιωτικοποιήσεων και πιο συγκεκριμένα στην  ΕΔΗΣ Α.Ε., η εταιρεία χάνει τελείως τον χαρακτήρα και τις αρμοδιότητές της ως φορέας του Δημοσίου, καταργείται το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας, η επόπτευσή της από το Υπουργείο Υποδομών, καθώς και οι σχέσεις της με τα υπουργεία & φορείς του Δημοσίου που μπορούν να αναθέτουν έργο σε αυτήν (Υπ. Παιδείας, Υγείας, Δικαιοσύνης, κ.ά.). Οι σκοποί του Υπερταμείου και των θυγατρικών εταιρειών του όπως η ΕΔΗΣ είναι καθαρά κερδοσκοπικοί και στοχεύουν στην αύξηση της άξιας των μετοχών τους. Με τον ορισμό του Δ.Σ. της ΕΔΗΣ και την ένταξη στο ΓΕΜΗ θα είναι πλέον και ουσιαστικά «στα χέρια» του Υπερταμείου τα σχολεία και τα χαρακτηρισμένα οικόπεδα που είναι στην ιδιοκτησία της ΚΤΥΠ, καθώς και «στον αέρα» η επιχορήγηση της εταιρίας από το ΠΔΕ και από τον τακτικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα τόσο η συνέχιση των έργων και της λειτουργίας της ΚΤΥΠ όσο και η μισθοδοσία των εργαζομένων. Πολλά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι πριν από μερικές μέρες ο εποπτεύων Υπουργός Υποδομών έστειλε εγκύκλιο αποκλειστικά για την ΚΤΥΠ με την οποία καλεί σε μετατάξεις εντός μηνός πάνω από 250 εργαζόμενους στην εταιρία πολλοί εκ των οποίων είναι μηχανικοί. Την ίδια ώρα έχουν «κολλήσει» δεκάδες εισηγήσεις που αφορούν σε έργα και εργασιακά θέματα με ευθύνη της Διοίκησης της εταιρίας, ενώ δεν γίνονται νέες αναθέσεις έργων από τα υπουργεία και ο Προσεισμικός έλεγχος καρκινοβατεί για ακόμα μία φορά μετά την σύνδεσή του με «χρηματοδοτικά πακέτα». Παράλληλα το ίδιο το Υπουργείο Υποδομών και όχι μόνο αποσιωπά επιμελώς το έργο των εργαζομένων και τη σημαντική συνεισφορά τους ακόμα και στις πρόσφατες αυτοψίες στη Δυτική Αττική. Τέλος απαράδεκτο είναι και το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί στην ΚΤΥΠ η κρατική χρηματοδότηση του Γ΄ και Δ΄ τριμήνου για τη μισθοδοσία των εργαζομένων και τα λειτουργικά έξοδα!  Έτσι διαμορφώνεται μία κατάσταση πλήρους αποδυνάμωσης, απαξίωσης και διάλυσης της ΚΤΥΠ, που δίνει ακίνητη περιουσία, έργα και εργαζόμενους «βορά» στα κερδοσκοπικά σχέδια του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων, όπως καταγγέλλει και το Σωματείο των εργαζομένων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε:
· Να απενταχθεί άμεσα ο φορέας από το Υπερταμείο και σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί η ευθύνη του κράτους για την καθολική παροχή δημόσιων δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, νοσοκομείων, δικαστικών και άλλων δημοσίων κτιρίων.
· Να διασφαλιστεί η ιδιοκτησία του Δημοσίου στα 2000 σχολικά κτίρια και τα 150 οικόπεδα που είναι χαρακτηρισμένα για σχολεία.
· Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων.

Ο βουλευτής
Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου