Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Πτώση σοβάδων σε Δημοτικά Σχολεία της Ν. Ιωνίας και της Καισαριανής

                                                                                                                         Αθήνα 09/11/2021 - Αρ. πρωτ. 1420

      Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Με αφορμή την πτώση σοβάδων στο 7ο Δημοτικό σχολείο Ν. Ιωνίας
και το 7ο Δ.Σ. Καισαριανής, μετά και την πτώση ψευδοροφής στο 4ο Δημοτικό Πυλαίας 



Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την ανακοίνωση–καταγγελία μας για την πτώση ψευδοροφής στο 4ο Δημοτικό Πυλαίας και έχουμε πτώση σοβάδων στο 7ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας και το 7ο ΔΣ Καισαριανής. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν ότι αυτά τα συμβάντα αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου» και οφείλονται στην εγκληματική πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο αποποίησης της ευθύνης του κράτους για τη Σχολική Στέγη και διάχυσής της σε Περιφέρειες, Δήμους και άλλους φορείς.  Αυτή η πολιτική αποσκοπεί από τη μία στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των σχολικών κτιρίων μέσω Περιφερειών και Δήμων και από την άλλη στην αποποίηση κάθε κρατικής ευθύνης για την μη κατασκευή των αναγκαίων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, αλλά και για την απαράδεκτη κατάσταση σε λειτουργούντα σχολικά κτίρια.

Έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη και με στοιχεία ότι πάνω από τις μισές σχολικές μονάδες είναι κατασκευασμένες προ 50ετίας με παλιό ή καθόλου αντισεισμικό κανονισμό, ενώ ακόμα και πολλές από τις νεότερες είναι καταπονημένες από σεισμούς αλλά και από κάθε είδους παρεμβάσεις αμφιβόλου ποιότητας και όρων ασφάλειας. Αυτό αποδεικνύεται και από ελέγχους, όπως αυτοί που κάναμε σε εκατοντάδες σχολεία μετά το σεισμό στην Αττική το 2019 όπου διαπιστώσαμε ότι οι βλάβες ως επί το πλείστον δεν οφείλονταν στο σεισμό, αλλά σε κακοτεχνίες και ελλιπείς επισκευές και παρεμβάσεις που είχαν γίνει παλιότερα, ενώ κανείς δεν ξέρει μέχρι σήμερα αν και πώς έγιναν και οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα κτίρια που διαπιστώσαμε βλάβες τότε.

          Συνεπώς καλούμε για πολλοστή φορά την κυβέρνηση πριν συμβούν τα χειρότερα:
 

1.    Να επαναφέρει θεσμικά την αποκλειστική ευθύνη για τη Σχολική στέγη στο κράτος μέσω των Κτιριακών Υποδομών και παράλληλα να ενισχύσει άμεσα και ουσιαστικά το δημόσιο χαρακτήρα, τις αρμοδιότητες, την κρατική χρηματοδότηση και το τεχνικό προσωπικό του φορέα, ώστε να επιτελέσει αυτό το ρόλο με επάρκεια και αποτελεσματικότητα με βάση τις πολύ μεγάλες ανάγκες.

2.    Να επαναφέρουν στο φορέα την αποκλειστική αρμοδιότητα και λειτουργική δυνατότητα για να κάνει με ίδια μέσα και προσωπικό τις απαλλοτριώσεις οικοπέδων, τις μελέτες, τις δημοπρατήσεις, την επίβλεψη κατασκευής και τον εξοπλισμό των σχολείων, καθώς και τους απαραίτητους ελέγχους και παρεμβάσεις (προσεισμικούς, μετά από φυσικές καταστροφές, όποτε και όπου κρίνεται αναγκαίο).

3.    Να διαμορφωθεί ΤΩΡΑ ένα 5ετές πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολείων με προτεραιότητα στην αντικατάσταση των εκατοντάδων ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών στα νηπιαγωγεία και πολλών παλιών και καταπονημένων σχολικών κτιρίων. Παράλληλα να ξεκινήσουν ξανά με ταχείς ρυθμούς οι προσεισμικοί και άλλοι έλεγχοι και οι αναγκαίες παρεμβάσεις σε λειτουργούντα σχολεία.

4.    Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση  και ιδιωτικοποίηση της Σχολικής Στέγης (με αναθέσεις μελετοκατασκευών, Σ.Δ.Ι.Τ., προγραμματικές συμβάσεις, κ.ά.) που βάζει τα κέρδη των τραπεζικών και κατασκευαστικών ομίλων πάνω από την ανάγκη για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

 

                                                       Το Δ.Σ. του Σωματείου

                                                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου